Meer dan oudheid en openbare ruimtes

March 12, 2017

Mozaïek kennen we vooral van luxe Romeinse villa’s uit de oudheid of uit Byzantijnse kerken met muren vol mozaïek zoals in Ravenna. Ook in huidige openbare ruimtes komen we grote, moderne mozaïeken tegen.

 

Dat mozaïek ook een moderne kunstvorm kan zijn, is minder bekend. Mozaïekkunstenaars uit Nederland, België en van over de hele wereld maken de mooiste kunstwerken. En dan bedoel ik niet het kopiëren van oude mozaïeken, maar het creëren van nieuwe, originele kunstwerken op basis van eigen ontwerpen, elk uniek en zeer divers in stijl en uitvoering.

 

Magnolia, tegel van zwart/wit marmer, Maartje de Boer, 2012

 

Van tegels en ‘schilderijen’ van steen en glas, tot tafels en 3D objecten. Van figuratief tot abstract. Volgens traditionele technieken gemaakt of juist niet. Met een enorme variatie in materialen zoals marmer, glas, tegels, natuurstenen etc.

 

Force of Life, tafel met mozaïek, gehard glas, glasfusings en staal, Conny van der Wende, 2012

 

Een goed mozaïek kunstwerk onderscheidt zich door het samenspel van materiaal, textuur, reliëf, lijnen en kleur. Waar een schilderij in essentie 2 dimensionaal blijft, kan een mozaïek met textuur en reliëf een derde dimensie toevoegen. Van macro tot micro, alles kan: een werk om van een paar meter afstand te bekijken, of een werk dat op 1 meter afstand van de eettafel hangt. 

 

                                     Goofy I, afvalmateriaal en smalti, Maartje de Boer, 2014

 

Bekijk deze video en maak nader kennis met deze kunstvorm.

 Impressie van mozaïekkunst gemaakt door studenten van de mozaïek opleiding Scuola Mosaicisti del Friuli te Spilimbergo, Italië.

 

Maartje de Boer is eigenaar van mozaïekatelier DutchArtMosaics, www.dutchartmosaics.nl

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Recente Posts
Please reload

Archief
Please reload

Zoek Tags
Please reload

Volg ons via
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon